حل اختلافات گمرکی و خدمات امور گمرکی

انجام خدمات امور گمرکی از اجزای جدانشدنی فرایند بازرگانی‌خارجی است. تمام افرادی که در حوزه واردات و صادرات، ترخیص کالا و … زمینه فعالیت می‌کنند، بی‌شک به امورگمرکی نیاز دارند.

این امکان وجود دارد که افراد حقیقی و حقوقی در مراودات تجاری بین‌المللی اعم از واردات و صادرات، با مسائل و مشکلاتی روبرو ‌شوند که خود قادر به حل آن‌ها نیستند. در این موارد افراد می‌توانند با مشاوره گرفتن از اشخاص متخصص در هر یک از این حوزه‌ها، مسیر صحیح و سریع‌تر را انتخاب کنند.

بدین‌ترتیب نه تنها زودتر به نتیجه می‌رسند، بلکه از اتلاف سرمایه و وقت خود نیز جلوگیری می‌کنند. یکی از مهم‌ترین موارد در امور گمرکی حل مسائل بین صاحبان کالا و گمرکات اجرایی است. سپاهان‌همراه با داشتن کادری مجرب در زمینه امورگمرکی (حل‌اختلافات گمرکی) این خدمات را به‌صورت حرفه‌ای ارائه می‌دهد.

فهرست انواع اختلافات گمرکی و خدمات امورگمرکی

  • اختلافات گمرکی ناشی از تعرفه
  • اختلاف در تعرفه قبل از ترخیص
  • اختلاف تعرفه بعد از ترخیص
  • استعلام و مشاوره جهت تعیین تعرفه کالاهای وارداتی
  • پیگیری و اخذ مجوزهای وارداتی و صادراتی
  • اختلافات و ممنوعیت‌های گمرکی در دفاتر واردات و صادرات
  • استعلام و مشاوره ارزش کالای وارداتی
  • اخذ مجوزات مربوط به ورود موقت کالا و ماشین آلات
  • اخذ کارت بازرگانی
  • خدمات امورگمرکی برای صادرات کالا
  • تجربۀ حل اختلاف گمرکی برای شرکتی در شیراز
  • موضوع پرونده، در کمیسیون بدوی و تجدیدنظر
  • حل اختلاف گمرکی

اختلافات گمرکی ناشی از تعرفه

اختلاف در تعرفه ممکن است قبل از ترخیص یا بعد از ترخیص رخ دهد. که یکی از خدمات ما در سپاهان همراه حل اختلافات گمرکی ناشی از تعرفه می‌باشد.

اختلاف در تعرفه قبل از ترخیص

طبق ماده 67 آ.ا.ق.ا.گ هرگاه در جریان ارزیابی اختلافی از حیث تعرفه‌بندی کالای اظهاری به زیان دولت مشاهده شود، ارزیابان موظفند مشروح اختلاف را در اظهارنامه نوشته و امضا نمایند و بلافاصله صورتجلسه تخلف حاکی از اختلاف از طرف سرویس ارزیابی تنظیم و به اظهارنامه ضمیمه و برای تعیین جریمه به رئیس گمرک ارائه می‌شود.

اختلاف تعرفه بعد از ترخیص

گمرک با ملاحظه اسناد و مدارک و ضمائم اظهارنامه تعرفه اظهاری را صحیح نداند و کالا را قابل طبقه‌بندی در ردیف تعرفه دیگری با ماخذ بالاتر تشخیص دهد. ظرف حداکثر شش ماه از تاریخ امضا سند ترخیص نسبت به ابلاغ مطالبه نامه کسر دریافتی به صاحب کالا یا نماینده قانونی وی اقدام نماید. در هر دو حالت صاحب کالا می‌تواند نسبت به تعرفه تعیین شده از سمت گمرک اعتراض داشته باشد.

اختلاف در ارزش (نزول ارزش یا بیش بود ارزش)

نزول ارزش هنگامی اتفاق می‌افتد که بین گمرک و صاحب کالا، در خصوص ارزش اظهاری اختلاف حادث شود. مبنای اختلاف این است که ارزش مندرج در اسناد قابل قبول برای گمرک نباشد و یا گمرک متوجه شود که ارزش کالای اظهاری کمتر از ارزش واقعی بوده و وجوهی که وصول آن بر عهده گمرک است، به میزان واقعی دریافت نگردیده است.

چنانچه نرخ ریالی ارز مبادله‌ای (ارز دولتی) با ارز آزاد تفاوت قابل توجهی داشته باشد و صاحب کالا به منظور استفاده از تفاوت نرخ ارزهای مبادله‌ای با آزاد مبادرت به بیش اظهاری یا گران‌نمایی ارزش کالای وارداتی خودجهت دریافت ارز بیشتر نماید. بیش‌بود ارزش (اصولاً در مورد کالاهایی با ماخذ پایین‌تر رخ می‌دهد). هرچند که با اظهار ارزش بالاتر صاحب کالا می‌بایست مبلغ بیشتری بابت حقوق ورودی پرداخت نماید، ولی به علت پایین بودن ماخذ و به‌صرفه بودن تفاوت ناشی از نرخ ارز مبادله‌ای با آزاد باعث می‌شود، اظهارکننده تمایل به انجام این تخلف نماید، که گمرک با توجه به مقررات مربوطه ارزش کالا را بررسی و میزان تخلف آن راتعیین می‌نماید.

کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی و طرح پرونده در دیوان عدالت اداری)

در صورتی‌که تعرفه اظهاری یا ارزش کالا در گمرکات اجرایی منجر به اختلاف‌نظر صاحب کالا و کارشناس گمرک اجرایی شود، طرفین می‌توانند جهت بررسی اختلافات پیش‌آمده به دفتر مربوطه (دفتر ارزش یا دفتر تعرفه) گمرک ایران اظهارنامه اختلافی را ارجاع دهند.
پرونده فوق در گمرک ایران مورد بررسی قرار می‌گیرد. در صورت مجاب کردن و حل اختلاف، پرونده در دفتر مربوطه مختومه می‌شود و در صورتی‌که نتیجه بررسی گمرک ایران مورد تایید صاحب‌کالا و کارشناسان مربوطه نباشد و در صورت بقای اختلاف پرونده فوق جهت رسیدگی به کمیسیون رسیدگی به اختلافات گمرکی(بدوی) ارجاع داده می‌شود.
در صورتی که نتیجه کمیسیون بدوی مورد تایید صاحب کالا نباشد، صاحب کالا می‌تواند پرونده خود را برای بررسی بیشتر به کمیسیون تجدیدنظر برای رسیدگی ارجاع دهد.
در نتیجه زمانی که رضایت کامل از رای کمیسیون تجدیدنظر هم حاصل نشود، پرونده فوق در دیوان عدالت اداری نیز می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد و حکم صادر شده لازم الاجرا برای طرفین می‌باشد.

استعلام و مشاوره جهت تعیین تعرفه کالاهای وارداتی

استعلام تعرفه کالای وارد شده یا نمونه کالا، در صورتی‌که صاحب کالا و نماینده قانونی وی شماره تعرفه صحیح کالای خود را ندانند می‌تواند قبل از تنظیم اظهارنامه نظر مشورتی گمرک را به صورت مکتوب استعلام نمایند. تعیین تعرفه درست کار حساس و مهمی می‌باشد. چون اگر اشتباه ذکر شود و یا به تشخیص گمرک متناسب با کالا نباشد، مشکللاتی را برای صاب کالا به وجود می آورد و حتی ممکن است مشمول قاچاق شود.
با این تفاسیر بهتر است برای اطمینان خاطر و پیشگیری از به وجود آمدن مشکلاتی و همچنین برای صرفه‌جویی در وقت و هزینه، تعرفه کالاهای جدیدی را که صاحبان کالا قصد وارد کردن آن را از خارج دارند، با ارسال نمونه‌ای از آن به دفتر تعرفه گمرک ایران مشخص شود.

پیگیری و اخذ مجوزهای وارداتی و صادراتی

کالاهایی هستند که واردات آن‌ها مستلزم اخذ مجوز های مربوطه می‌باشد، مانند: مجوز وزارت راه، مجوز بهداشت، مجوز ارتباطات و مخابرات، مجوز استاندارد…. و همچنین برای صادرات هم نیز این موضوع صدق می‌کند.

اختلافات و ممنوعیت‌های گمرکی در دفاتر واردات و صادرات

از مرحله ورود کالا به گمرک ممکن است هرگونه اختلاف گمرکی بین صاحب کالا و گمرک ایجاد شود، اختلافاتی ناشی از مغایرت‌های گمرکی از جمله ممنوعیت‌ها و اختلافات در مورد وجوهی مانند: حقوق و عوارض گمرکی و غیره که از نظر گمرک درست محاسبه و پرداخت نشده است، که خود این اختلافات ناشی از ارزش تعرفه و طبقه‌‍‌بندی و اجرای مقررات صادرات و واردات شکل می‌گیرد. با توجه به بخشنامه و دستوراتی با توجه با شرایط موجود وضع می‌شود، برخی رویه‌ها در حال تغییر است، ممکن است خود باعث به وجود آمدن مشکل و اختلافاتی شود که قابل پیگیری و حل می‌باشد.

استعلام و مشاوره ارزش کالای وارداتی

مطرح کردن پرونده در دفتر ارزش گمرک ایران در صورت عدم سابقه کالای وارداتی و پیگیری در دفتر ارزش جهت ثبت شناسه در سامانه.

اخذ مجوزات مربوط به ورود موقت کالا و ماشین آلات

قبل از واردات و یا صادرات کالا به صورت ورود و صدور موقت لازم است اول استعلام‌های مربوطه و هم‌چنین مجوزکتبی از گمرک ایران دریافت شود. (برای اطلاعات بیشتر مقاله ورود موقت را بخوانید).

اخذ کارت بازرگانی

خدمات اخذ کارت بازرگانی در کوتاه‌ترین زمان ممکن.

خدمات امورگمرکی برای صادرات کالا

خدمات صادرات امورگمرکی سپاهان همراه، در گمرگات امام خمینی، گمرک تهران و گمرک شهیدرجایی به دو روش حمل‌هوایی و دریایی، بدون محدودیت در حجم و تعداد کالا، به اقصی نقاط جهان ارائه می‌شود.

تجربۀ حل اختلاف گمرکی برای شرکتی در شیراز

ماجرا از این قرار بود که شرکت آ.ص. ق در شیراز، شرکتی فعال و مورد تایید اتاق بازرگانی ایران و همچنین دارای سابقه قراردادهایی با سازمان‌های دولتی است. این شرکت در تاریخ 06/08/98 پرونده گمرکی خود را به کارشناس امور گمرکی سپاهان همراه واگذار کرد.

موضوع پرونده، در کمیسیون بدوی و تجدیدنظر

این شرکت اقلامی اعم از هارد، رم و سرور توسط کارشناس مجازی ارزش تایید شده بود را وارد کرده بود. مشکل پرونده این بود که به علت عدم تخصص کارشناس مربوطه در گمرک شیراز، کالاها به اشتباه فلش مموری و حافظه کامپیوتر تشخیص داده شده و مشمول اعلام بیش بود ارزش شده بودند. (شایان ذکر است طبق ماده 14 قانون امور گمرکی، ارزش گمرکی کالای ورودی عبارت است از بهای خرید کالا در مبدا به علاوه هزینه های بیمه و حمل بین‌المللی (ارزش CIF کالا) که در سیاهه خرید و سایر اسناد مندرج است و تبدیل مبالغ ارزی به ریالی نیز بر اساس نرخ ارز اعلام شده توسط بانک مرکزی در همان روز انجام می شود).
با اعتراض صاحب کالا، پرونده به دفتر ارزش گمرک ایران ارجاع داده شده بود، ولی صاحب کالا به علت عدم اطلاعات فنی از قوانین گمرکی، موفق به مجاب کردن دفتر ارزش گمرک ایران در مورد ارزش کالاهای خود نشده بود. متاسفانه نظر گمرک اجرایی در دفتر ارزش هم، نه تنها منجر به حل و فصل موضوع نشده بود، بلکه باعث اضافه شدن درصد بیش بود ارزش شده بود.

حل اختلاف گمرکی

پس از آن که شرکت صاحب کالا برای دفاع از حقوق خود، پرونده را به کارشناسان امور گمرکی که تحصیلاتی مرتبط و تخصص کافی در این زمینه دارند سپرد، کارشناس با مطرح کردن پرونده در کمیسیون‌های حل اختلافات گمرکی (کمیسیون بدوی و کمیسون تجدید نظر) و استناد به مواد قانون امور گمرکی و شناسه‌های مورد قبول کالا، موفق به اخذ رای مطلوب صاحب کالا (70% به نفع شرکت صاحب کالا و 30% به نفع گمرک ایران) از کمیسیون‌های مذکور شد.
یکی از انواع اختلافات گمرکی ناشی از ارزش (نزول و بیش بود ارزش در واردات) است. کارشناسان متخصص امور گمرکی با آگاهی و اشراف به مفاد قانونی مربوطه، قادر به ارائه مشاوره و همچنین اقدام جهت حل مشکلات گمرکی بازرگانان در زمینه‌های مختلف ترخیص وارداتی و صادراتی، ترانزیت و غیره هستند.
در اکثر مواقع، افرادی که در حوزه‌های تخصصی با مسائلی روبرو می‌شوند که به هر دلیلی قادر به حل و فصل آن نیستند، بهتر است از مبادی اصلی و تخصصی کمک بگیرند.